Om mig

Efter examen på dåvarande Journalisthögskolan i Stockholm hamnade jag vintern 1983 som lokalredaktör för Norran i lappländska Malå. Det var en lärorik tid. Som ensam journalist på orten fick jag bevaka allt från kommunala frågor, polisinsatser och näringsliv till sport, kultur och miljö. Nyhetsnäsan växte liksom allmänbildningen, men också respekten för att journalistiken kan vara tuff för den som blir granskad. Det var i Malå mitt stora intresse för press- och yrkesetik föddes.

1986 flyttade jag till Umeå där jag efter några år som landstingsreporter på Västerbottens-Kuriren rekryterades till Riksradion för en tjänst som samhällreporter. Under åren på radion gjorde jag resor, inte bara i Norrland, utan också Europa och andra delar av världen. Jag producerade också olika P1-program och var även programledare i dagliga program som Kanalen, Förmiddag i P1, Tendens och Hela Sveriges Radio.

Efter en kort period som frilans i mitten av 1990-talet blev jag chefredaktör och ansvarig utgivare för Journalistförbundets tidning Journalisten. Under åren där fick tidningen en helt ny design och blev en ofta citerad röst i mediedebatten. Tiden som chefredaktör på Journalisten gav många erfarenheter om hur medier fungerar och utvecklade min mediekritiska syn.

Vid millennieskiftet hade jag tröttnat på pendlandet mellan familjen i Umeå och jobbet i Stockholm och blev i stället nyhetschef på Västerbottens-Kuriren. Efter tre år vid desken återgick jag till reporterjobbet som jag älskat alltsedan jag gjorde mitt yrkesval. Som länsreporter på VK växte mitt intresse för det Sverige som sällan syns och hörs i de stora medierna, inte minst de glesare delarna av Norrland.
Att berätta om det kluvna, uppdelade, Sverige är en utmaning jag gärna tar mig an.

Sedan september 2011 är jag frilansjournalist. Vid sidan av artikel- och reportagemakandet (som jag verkligen älskar) jobbade jag också som föreståndare och lärare i journalistik vid Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå fram till 2017.
Vintern och våren 2014 ägnade jag den mesta tiden åt att planera för den stora journalistkonferensen Gräv 2014 som jag var general för och som hölls i Umeå 21-22 mars.

Jag har också en lång facklig karriär inom Journalistförbundet där jag både verkat som ordförande i olika arbetsplatsklubbar och –distrikt, samt på central nivå. Bland annat har jag varit ordförande i SJF:s valberedning och suttit i förbundsrådet. Numera är jag frilansfackligt aktiv på både lokal och riksnivå.

Jag har också varit ordförande i Publicistklubbens nordligaste krets, Norra Norrland, där yttrande- och tryckfrihetsfrågor värnas samt publicistisk debatt förs. Kretsen är en av de mest aktiva i landet och har närmare 200 medlemmar.

Jag har också i många år varit ledamot av Guldspadejuryn som för Föreningen Grävande Journalisters räkning varje år belönar årets bästa undersökande journalistik.

Tidigare har jag bland annat varit styrelseledamot i Journalistfonden för vidareutbildning samt i Pressens Opinionsnämnd.

Kommentarer är inaktiverade